Verspreiding van jodiumtabletten

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident).

De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan landsgrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken.

De overheid verspreidt vanaf oktober 2017 jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Regio Gelderland-Zuid en de verspreiding van jodiumtabletten
Rondom een kerncentrale is een eerste (20 km) en tweede ring (100 km) vastgesteld. In Gelderland-Zuid liggen er 9 gemeenten binnen de 2e ring. Deze gemeenten liggen binnen 100 km van de kerncentrales in Borssele en Doel (Belgie). Het gaat om de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel. Kinderen tot 18 jaar die wonen in deze gemeenten ontvangen per post een doosje jodiumtabletten. Zwangere vrouwen ontvangen via gynaecologen en verloskundigen informatie en kunnen naar de apotheek of drogisterij gaan om een doosje jodiumtabletten te kopen.