Jeugd maakt kennis met democratie

In september en oktober bezoeken 600 leerlingen de raadszaal van Geldermalsen. Ze doen mee aan het educatieve doe-programma Democracity.

De leerlingen uit groep 6, 7 en 8 maken voor het eerst kennis met democratische besluitvorming. Ze bouwen samen een stad. De eerste Democracity is 26 september van 10.00-12.00 uur. Vrijdag 14 oktober is de vijfentwintigste en laatste Democracity. Met dit interactief spel zet gemeente Geldermalsen op toegankelijk wijze de deuren open voor alle basisscholen om jongeren te enthousiasmeren over politiek.

Bepalen welke voorzieningen nodig zijn in een stad

Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, een bibliotheek, de brandweer enzovoort. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen politieke partijen op. Zij kunnen tijdens het spel ervaren wat nodig is in een democratische samenleving. Denk aan overleg, standpunten bepalen, argumenteren, meerderheid en overeenstemming bereiken. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Alsof het een echte raadsvergadering is

De klassen nemen plaats op de raadszetels achter de microfoons. Samen vormen zij de volksvertegenwoordiging van een stad. De stad staat straks midden in de kring en bestaat alleen nog maar uit woningen. De leerlingen bepalen democratisch wat er nog meer in de stad gebouwd moest worden. Bedrijven, veel ruimte voor groen, een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?

Het huishoudboekje moet natuurlijk wel kloppen

Het budget voor de stad is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. De klas wordt opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties worden korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten. De leerlingen gaan met elkaar in debat. Door het nemen van een aantal beslissingen gaan ze de stad afmaken.

Vragen aan de echte raadsleden

Na het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, een wethouder of een raadslid.

Ook voor middelbare scholieren

In het voorjaar van 2017 kunnen middelbare scholieren kennismaken met de lokale democratie. Zij krijgen dan een programma afgestemd op hun leeftijd aangeboden met hetzelfde doel: kennismaken met lokale democratie.